APOLLO 11

Apollo 11, astronotlar Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins tarafından ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. 8 gün süren bu görev sürecinde incelenmesi için Ay yüzeyinden örnekler toplayarak görevlerini tamamlayan astronotlar uzay gemisine yeniden binerek Ay’dan ayrılmış ve Dünya’ya doğru yola çıkmıştır. Astronotlar Dünya’ya ulaştıklarında paraşütlerini kullanarak Büyük Okyanus’a iniş yapmışlardır.

Apollo 11’in Aya Seyehati ve Görev Aşamaları:
Aşama 1:

25 Mayıs 1961’de Amerikan Başkanı John F. Kennedy, Dünya’ya şunları duyurdu: “Bu ulusun, bu on yıl sona ermeden önce, Ay’a bir adam indirme ve onu sağ salim Dünya’ya geri döndürme hedefine ulaşmaya kendini adaması gerektiğine inanıyorum.”. Sekiz yıl sonra, 16 Temmuz 1969’da NASA, yaklaşık yarım milyon insanın birleşik çabalarıyla Apollo11’i fırlattı. Üç cesur ruh, Ay görevinin bir parçasıydı: Neil Armstrong, Edwin “Buzz” Aldrin ve Michael Collins, ikisinin kaderi ay yüzeyinde yürümekti. Bu, tarihi görevin nasıl ortaya çıktığının 1. kısmıdır.

16 Temmuz 1969, sabah 9.32’de Apollo 11 ve üç astronotu taşıyan Saturn V roketi, Cape Canaveral, Florida, ABD’deki Kennedy Uzay Merkezi fırlatma rampası 39A’dan kalktı. Şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en güçlü roket motorlarına sahiptir. Roket, 700.000’in ilk bileşenlerini oluşturan 3 milyondan fazla parçaya sahip ve aya ulaşmak ve astronotları güvenli bir şekilde eve döndürmek için toplam 88 motor ve motor kullanıyor.

Aşama 2:

Birinci Aşama, göreve üç dakikadan kısa bir süre içinde fırlatılır, ardından İkinci Aşama motorlarının ateşlenmesi gelir. Yaklaşık 30 saniye sonra, artık ihtiyaç kalmadığı için Fırlatma Kaçış Sistemi atılır. Roket 43 mil/69km yükseklikte ve saniyede 9.300 fit/saatte 10.200 kilometre hızla hareket ediyor.

Aşama 3:

İkinci Aşama motorları, itici gazlar tükenmeden ve sahne atılmadan önce altı buçuk dakika yanar. Üçüncü Aşama motoru daha sonra ateşleyerek uzay aracını yüzeyden 18,8 mil/191 km yükseklikte bir Dünya park etme yörüngesine doğru iter. Fırlatmadan iki saat, 44 dakika ve bir buçuk devir sonra, Üçüncü Aşama J-2 motoru yeniden çalıştırılır ve Trans-Lunar Enjeksiyon gerçekleşir, uzay aracını Dünya yörüngesinden çıkarıp Ay’a doğru bir rotaya sokar.

Aşama 4:

TLI’ den kırk dakika sonra Komuta ve Hizmet Modülü (CSM) Üçüncü Aşamadan ayrılır ve Ay Modülü Adaptörü fırlatılarak Ay Modülü (LM) ortaya çıkar. CSM, LM ile eğilmek için 180 derecelik serbest uçuşa başlar.

Aşama 5:

Uçuşa dört saat 40 dakika kala Komuta ve Hizmet Modülü (CSM), Ay Modülünü (LM) Üçüncü Aşamadan çıkarır. Ardından Üçüncü Aşama atılır ve CSM ve LM’den ayrılarak Ay’a yapılan üç günlük 238.855 mil/384.400 km’lik yolculuk devam eder.

Aşama 6:

Uzay aracı, uçuşu sırasında, doğrudan güneş ışığından aşırı ısınan veya uzayın sert vakumunda donan yakıt hücrelerini ve hayati aletleri korumak için “rulo” dönüşüne alınır. CSM’deki AJ10 hipergolik roket motoru, ay yörüngesine girerken yavaşlamak için ateşlenir.

Aşama 7:

Neil Armstrong ve Buzz Aldrin yanaşma portunu kullanarak Ay Modülünün Yükseliş Aşamasındaki mürettebat bölmesine geçerler. Ardından, Reaksiyon Kontrol Sistemi iticilerini kullanarak Komuta ve Hizmet Modülünden (CSM) ayrılırlar. Michael Collins, diğer iki astronot ay yüzeyine devam ederken, Ay’ın yörüngesinde dolanmak üzere CSM’de kalır.

Aşama 8:

20 Temmuz 1969

Ay Modülü iniş motorunu ateşler. Planlanan iniş noktasını aştıktan sonra-ve sadece 25 saniyelik yakıt kalmışken-Armstrong, ay yüzeyiyle temas kurmak için büyük bir krater ve kayalardan kaçınır.

İnişten altı saat 39 dakika sonra, Neil Armstrong Ay’ın yüzeyine ayak basan ilk insandır, “Bu bir insan için küçük, insanlık için dev bir adım”. Buzz Aldrin 19 dakika sonra Neil Armstrong’a katılır. Taşıt Dışı Aktiviteleri (EVA) iki buçuk saatten biraz fazla sürer ve bu süre zarfında kaya ve toprak örnekleri toplarlar. Ay depremlerini ölçmek için kullanılan bir retro-reflektör dizisi ve pasif bir sismik deney gibi bilimsel araçları da geride bırakırlar.

Aşama 9:

Buzz Aldrin, Ay’da 1 saat 33 dakika yürüyerek Ay Modülüne tekrar girer ve onu 41 dakika sonra Neil Armstrong takip eder. Toplam yüzeyi harcadıktan sonra, Yükseliş Aşaması kalkarak İniş Aşamasını geride bırakır.

Aşama 10:

Rampa Aşaması, Komuta Modülü ile buluşur ve yeniden kenetlenir. Ekipman, ay kayaları ve toprak örneklerini aktardıktan sonra Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Komuta Modülünde Michael Collins’e katılır ve kapak kapatılır.

Aşama 11:

Komuta ve Hizmet Modülü, ay yörüngesinde geride kalan LM Yükseliş Aşamasından ayrılır. Astronotlar üç günlük eve yolculuk için hazırdır. AJ10 Uzay Aracı Tahrik Sistemi motoru, Trans-Earth Injection (TEI) için hızını artırmak üzere iki buçuk dakika ateşlenir. Ay’dan ayrıldıklarında, yerçekimi etkisi azalırken, Dünya’nın çekim gücü artar. Dünya’nın yerçekimi baskın hale geldiğinde, uzay aracı eve kadar serbest düşüş içindedir ve yeniden giriş noktasında saatte 24.000 milin/saatte 38.000 kilometrenin üzerinde bir azami hıza kademeli olarak ulaşır.

Aşama 12:

Yaklaşık 75mil/120km yükseklikte yeniden girişten dakikalar sonra, Komuta Modülü, fırlatılan ve Pasifik Okyanusu üzerinde yanan Servis Modülünden ayrılır. Bağlantıyı kesmek için giyotin benzeri bir cihaz kullanılır ve Komuta Modülünü Servis Modülüne bağlayan tüm boruları ve telleri koparır. Arka ısı kalkanıyla korunan Komuta Modülü, Dünya atmosferine yeniden giriş için ısı kalkanı ileri konumuna yeniden yönlendirilir.

Aşama 13:

Yeniden giriş sırasında, kapsülün önündeki havanın sıkıştırılması, ısı kalkanının yüzeyini yaklaşık 5.000oF/2.760oC’ye kadar ısıtır.

Aşama 14:

24.000 fitte/7.300 metrede, saatte yaklaşık 325 mil/524km’ye yavaşlar, ön ısı kalkanı fırlatılır ve uçağı dengeleyerek inişini yavaşlatan iki paraşüt açılır. 10.700fit/3.260metrede ve saatte 125 mil/201 km hızla hareket eden üç ana paraşüt açılır ve Komuta Modülünün hızını saatte 22 mile/35 km’ye düşürür.

Aşama 15:

24 Temmuz 1969, Sıçrama

8 gün, 3 saat, 18 dakika ve 35 saniye sonra Apollo 11 kapsülü, Güney Pasifik’te, ABD Donanması kurtarma gemisi USS Hornet’in onları almak için beklediği yerden yaklaşık 13 mil/21km uzağa güvenli bir şekilde iner. Astronotlar başarılarını Dünya ile kutlamadan önce, Dünya’yı olası kirlenmeden korumak için sonraki 21 günü karantinada geçirirler.