IŞIK YILI NEDİR?

IŞIK YILI NEDİR? Uzaydaki çoğu cismin uzaklığını tarif etmek için Işık Yılı ifadesini kullanırız. Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9’un yanında 12 sıfır demek! (9.000.000.000.000) Zamanda Geriye Bakmak Güçlü teleskopları kullanarak uzayda uzak cisimlere…

Daha Fazla
Süper Nova Nedir?

Süpernovaya ne sebep olur? Tip 1 Süpernova, ölen yüksek kütleli bir yıldızın ömrünün sonunda gerçekleşir. Güneş’in kütlesinin en az 5 katı kütleye sahip bir yıldızın bir patlamasıyla oluşur. Yüksek kütleli yıldızlar çekirdeklerinde veya merkezlerinde devasa boyutlarda nükleer yakıt yakarlar. Bu nükleer reaksiyonlar sonucu tonlarca enerji üretirler…

Daha Fazla
Bulutsu (Nebula) Nedir?

Bulutsu (Nebula) Nedir? Bir bulutsu uzayda bulunan dev toz ve gaz bulutudur. Bazı bulutsular süpernova olarak ölen yıldızların açığa çıkardığı gaz ve toz tarafından meydana gelir. Diğer bulutsular da yeni yıldızların oluştuğu bölgelerde bulunurlar. Bu sebepten dolayı bazı bulutsulara “yıldız oluşum yerleri” adı verilir. Kartal Bulutsusunu…

Daha Fazla
GPS NASIL ÇALIŞIR?

Gps Nasıl Çalışır? İnsanlar en eski çağlardan beri yönlerini tayin etmek için yıldızları kullanırlar. Eski denizciler, takımyıldızlarına bakarak ve sextantlar kullanarak nerede olduklarını ve gidecekleri yönleri belirlemiştir. Zamanımızda ise yerimizi belirlemek için GPS (Global Konumlama Sistemi) adı verilen küçük aletler kullanmaktayız. Fakat hala bu sistemler için…

Daha Fazla
Uydu Nedir?

Uydu Nedir? Uydular sadece uzayda dolanan insan yapımı aletler değildir. "Uydu" kelimesinin daha genel bir anlamı vardır: daha büyük bir nesnenin etrafında bir döngü (yörünge) içinde hareket eden küçük, uzay tabanlı nesne anlamına gelir. Örneğin; Ay, Dünya'nın doğal bir uydusudur, çünkü Dünya’nın kütle çekimi onu gezegenimizin…

Daha Fazla
Uzay Araçları ile Nasıl İletişim Kurulur?

UZAY ARAÇLARI İLE NASIL İLETİŞİM KURULUR? Uzay araçları, Güneş Sistemimizdeki gezegenleri ve hatta kendi Dünyamızı incelemek için kullanılır. Peki bu incelemeler sonucu elde edilen bilgileri bize nasıl aktarırlar? Uzay araçları ve Dünyamızda bulunan büyük antenler aracılığı ile iletişim kurarız. Araçların elde ettikleri resimleri ve bilimsel verileri…

Daha Fazla
Roketler

Roketler Uyduları ve uzay aracını, tonlarca yakıt taşıyan roketlere koyarak uzaya fırlatıyoruz. Yakıtlar, rokete Dünya yüzeyinden uzaklaşmaya yetecek kadar enerji verir. Dünya’nın kütle çekimi nedeniyle, en büyük, en ağır uzay aracı, en büyük roketlere ve en itici güce ihtiyaç duyar. Bir roket nasıl kalkar? 300 yıldan…

Daha Fazla
Plüton

Plüton: Plüton cüce gezegeni taş ve buzdan oluşmakta olup, Kuiper Kuşağının bilinen en büyük gök cismidir. Kütle ve hacim olarak Ay’ın yaklaşık olarak beşte biri kadardır. Plüton’un en büyük uydusu Charon, Plüton’un yarısı büyüklüğündedir. Plüton'un yörüngesi görece dış merkezlidir. Plüton kendi ekseni etrafında 6,39 Dünya gününde…

Daha Fazla
Neptün

Neptün: Neptün Uranüs'ten biraz küçük olmasına rağmen Uranüs’e göre daha ağır ve yoğundur. Neptün'ün bilinen on üç doğal uydusu vardır. En büyük uydusu olan Triton, yörüngede dönüşü bakımından, güneş sistemindeki diğer büyük uydulardan farklıdır. Triton, Neptün’ün aksi yönünde dönmektedir. Bu özelliği bakımından Triton, ters dönüşlü yörüngeye…

Daha Fazla
Uranüs

Uranüs: Uranüs dış gezegenlerin arasında en hafif gezegendir. Gezegenler arasında tutulum çemberi ile doksan derecenin üzerinde açı yapan eksenel eğikliğe sahip tek gezegendir ve Güneş'in etrafında yan yatmış olarak döner. Çekirdeği diğer gaz devlerine göre daha soğuktur ve uzaya çok az ısı yayar. Uranüs'ün yirmi yedi…

Daha Fazla
About Author

elementor teamWe all intend to plan ahead, but too often let the day-to-day minutia get in the way of making a calendar for the year. Sure, you can’t know every detail to anticipate. Heck, you can’t know half the priorities that will pop up in any particular month.