HİDROPONİK MARS BİTKİ ÜRETİM HABİTATI

NEDİR?

Bitkilerin, yiyecek olarak tüketilmesi yanı sıra, oksijen üretmek için havadaki karbondioksiti kullanarak kabin nemini kontrol etmeye yardımcı olması amacıyla kurulan ve çeşitli bitkilerin yetiştirilebildiği ortamdır.

20. yüzyılın sonlarında ve 21. yüzyılın başlarında bitkiler, uzay bahçeleri olarak adlandırılan, ağırlıksız ancak basınçlı, kontrollü  bir ortamda yetiştirilmek üzere uzaya götürülmüştür.

Uzayda bitki yetiştirme fikrinin iyi bir fikir olmasının yanında aşılması gereken bazı zorlukları da vardır.

 

UZAYDA BİTKİ YETİŞTİRMENİN ZORLUKLARI

A) YER ÇEKİMİ
Zorluk
  • Yerçekimi olmaması köklerin her yöne büyümesine neden olur.
  • Su toprak tarafından emilmek yerine yüzeye doğru ilerler.
Araştırma Geliştirme

Tohum deneyleri, suyu emen, ortasında toprak ve besin maddeleri içeren fitil malzemesine dikilir.

Çözüm: “Veggie”

Sebze Üretim Sistemi, NASA’nın mikro yerçekiminde bitki büyümesi incelemesine yardımcı olmak için tasarlanmış, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan uzay bahçesidir.

 

B) TOPRAK
Zorluk
  • Yerçekimi olmaması, toprağın bir arada kümelenmesini zorlaştırır. Kuru toprak bir toz bulutuna dönüşebilir, yani gevşek toprak kullanmak imkansızdır.
  • Mars toprağı, bitkilerin büyümek için ihtiyaç duyduğu reaktif nitrojenden yoksundur.
Araştırma Geliştirme
  • Tamamen toprak kullanmak yerine sınırlı toprak, aeroponik ve hidroponik kullanımı.
  • NASA, Mars’ta reaktif nitrojen eksikliğini gidermek için bakteri kullanımı test ediyor.
Çözüm: Tohum Yastığı

Suyu emmek için besinler, toprak ve emici malzeme ile doldurulan tohum yastıkları ile deneyler devam etmektedir. Tohumlar fitilleme malzemesine yapıştırılır.

 

C) SU
Zorluk

Mikro yerçekimi nedeniyle bitkilerin sulanması ve suyun bir alanda tutulması çok zordur.

Araştırma Geliştirme
  • Hidroponik: bir su çözücü içinde dağıtılan yoğun mineral çözelti.
  • Aeroponik: toprak kullanmadan puslu bir ortamda besin sağlar.
Çözüm: Otomatik Yetiştirme Sistemi

Ortak araştırma, AeroGrow gibi ticari aeroponik cihazların ortaya çıkmasına yol açtı. Salata ve otları kendi kendine yetecek şekilde mutfağınızda yetişmek üzere tasarlanmıştır.

 

D) GÜNEŞ IŞIĞI VE SICAKLIK
Zorluk

Bitkiler fotosentez yaparak yiyecek oluşturmak için güneş enerjisini kullanır.

Araştırma Geliştirme

Doğal güneş ışığının olmaması nedeniyle, bitkiler özel olarak tasarlanmış yapay LED ışıklı kontrollü yetişme odalarında büyütülmelidir.

Çözüm: Spesifik Dalgaboyuna Sahip LED Ampüller

NASA, belirli dalgaboylarına sahip LED Ampüller üretti. Bu ampüller bitkilerin büyümesine yardımcı olmak ve insanların uyku ortamlarını iyileştirmek için tasarlandı.

 

E) ALAN VE PERFORMANS
Zorluk

Bazı bitkiler diğer bitkilerden daha agresif büyür. Bu, bitkilerin sınırlı alan, ışık ve besin maddelerini tamamlamak zorunda kalmasına neden olur.

Araştırma Geliştirme

Sınırlı alana sahip astronotlar, oksijen ve gıda üretimi için en iyi bitkileri araştırıyorlar. Bunu bitkinin büyüklüğüne ve kullandığı alana dayanarak yapıyorlar.

Çözüm: Hava Öldürücü (AiroCide)

Etileni uzaklaştırmak için tasarlanan AiroCide’ın ayrıca küf ve virüsler gibi uçucu organik bileşikleri de yok ettiği bulundu. Bugün havayı temizlemek için çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.

 

D) RADYASYON
Zorluk

Bitkiler radyasyona karşı hassastır. Radyasyon, bitki büyümesini sınırlar ve DNA’yı mutasyona uğratarak uzun yolculuklarda gelecekteki biyo-yenileyici yaşam destek sistemlerine zarar verir.

Araştırma Geliştirme

NASA, polietilen gibi malzemelerin kullanılmasının manyetosferimizin dışındaki uzun yolculuklar için radyosyondan korunmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Çözüm: Radyasyonsa Karşı Önlemler

Astronotları radyasyondan korumak için tasarlanan yapılar veya aletler genellikle çok katmanlı malzemelerden yapılır. Bu, bir radyasyon spektrumuna karşı korunmaya yardımcı olur.