MARS YAŞAM HABİTATI
GİTMESİ KOLAY AMA YERLEŞMESİ ZOR YER: MARS
İnsanların Mars’ta yaşamak için gezegeni dünyalaştırmasına gerek yok. Kubbeli şehirler ve yeraltı şehirleri inşa etmek yeterlidir. Büyük kraterlerin üstünü örterek doğal olarak korunaklı dev şehirler kurabiliriz.
İNSANLAR MARS’TA NASIL YAŞAYACAK?
Mars’a gitmenin en kritik aşaması güvenle yaşayarak yörüngeye girmek ve ardından atmosfere uygun açıyla iniş yapmaktır. SpaceX şirketinin Yıldız Gemisi atmosferde hız kesmek için kendi gövdesini kullanacak.
HAYATTA KALMAK İÇİN;
Mars’ta ne kadar kaynak bulursak Dünya’dan erzak getirme ihtiyacı (yakıt ve yük taşımak pahalı) o kadar azalır ve Mars’a yolculuklar o kadar artar. Peki neler gerek? Su, metan, hidrojen, oksijen ve küresel ısınmayla Mars’ı ısıtmak için karbondioksit, solunabilir atmosfer için ayrıca azot ve humuslu toprak. Mars’ın aşırı tuzlu ve çamurlu suyunu arıtmak ve perkloratlı zehirli toprağı da temizlemek gerekecektir.
A) ATMOSFER
Mars’ın atmosferi Dünya’nın binde 6’sı kadar basınca sahip. Çekirdeğin soğumasıyla manyetik alanı yok olan gezegenin atmosferini güneş ışığı ve güneş rüzgarı tüketti. Basınç düşünce okyanuslar buharlaştı.
B) SICAKLIK
Bugün Mars ortalama sıcaklığı -63 derece olan ve Nevada çölünden bile kurak ve soğuk bir çöldür. Toprağındaki zehirli perklorat tozu insanlar için toksik özelliğe sahiptir. Geceleyin sıcaklık -90 dereceye düşer. Yazın ekvatorda sıcaklık 23 dereceye çıkar ama süper ince atmosferde ısınmak mümkün değildir.
C) HACİM VE KÜTLE
Mars’ın kütlesi Dünya’nın yüzde 11’i kadar olmakla birlikte çapı da Dünya’nın yarısı kadardır. Bu yüzden Mars yerçekimi Dünya’nın yüzde 38’i kadardır. Mars’ta yer çekimi çok zayıf olduğundan Mars’a yaklaşırken durmak zordur. Atmosfer ince olduğundan sürtünmeyle hızı azaltması oldukça zordur ancak roketi ısıtıp yakabilir.
D) UZAKLIK
Mars’ın Güneş’e ortalama uzaklığı 220 milyon km, Dünya’nın ise 150 milyon kilometredir. Mars 2 yılda bir Dünya’ya yaklaşır. Uzaklık 55-60 milyon km iken Mars’a gitmek daha uygundur. Mars ile Güneş arasındaki uzaklık yaşam sürdürecek kadar yakındır ama Mars yaşanabilir bölgenin dış sınırındadır. Güneş 5 milyar yıl sonra kırmızı dev olduğundan Mars (kalın atmosferi olsa) Dünya kadar sıcak olacaktır.
E) ENERJİ
Nükleer Enerji
NASA Mars için düşük güçlü, süper verimli, az radyoaktif ve güvenli nükleer reaktörler geliştirdi. Güvenlik için yeraltında gömülü olan reaktör yer üstündeki reaktörlerle soğutulabilir. Mars’ın ortalama sıcaklığının -63 derece olması ve geceleri de sıcaklığın -90 dereceye düşmesi bu soğutma işlemini kolaylaştırabilir.
Nükleer Pil
Mars araçları elektrik ile çalışan motorlara sahip olabilir ama şarj sınırlamasını aşmanın en iyi yolu nükleer pil kullanmaktır. Radyoizotop termoelektrik güç üreteci enerji sağlamak mümkün olabilir.
Güneş Enerjisi
Güneş enerjisi Mars’ta sınırlıdır; çünkü Güneş Mars’ a uzak ve parlaklığı soluktur. Güneş panellerini gezegenin tozu örtebilir ve bakımı oldukça zorlaştırabilir. Özellikle kış mevsiminde hidrojen yakıt hücreleri ve nükleer enerji gerekebilir.
F) YAKIT
Metan Gazı Üretmek
Elektrolizle Mars suyunu parçalayıp solunacak oksijen ve hidrojen üretilebilir. Reaktör kullanılarak karbondioksit hidrojen ile birleştirilebilir ve metan üretilebilir. Böylece metan gazı ısınma, enerji ve roket yakıtı olarak kullanılabilir.
G) SU
Atmosferden Su Çıkarmak
Mars’ta Star Wars filmlerindeki gibi nem buharlaştırıcıları kullanılabilir. Atmosferdeki eser miktarda su çekilerek yoğuşturulabilir ve acil durum su kaynakları oluşturulabilir. Mars’taki zeolit minerali yatakları suyu çekip arıtmak için doğal elek ve sünger işi görebilir. Topraktan da su çıkarıp bu suya yeraltı suyu da eklendiği zaman yaşam imkanı sağlanabilir.
Yer Altından Su Çıkarmak
Mars’ın kutup ve yüksek enlemlerindeki yüzey su buzuna ek olarak ekvatorda ve yerin hemen altında su buzu yer alıyor olabilir. Toprak mikrodalga fırınla ısıtılarak su çözülebilir ve arıtıp kullanılabilir.
Saklı Buzullar
Nasa’nın Mars Keşif Uydusu’nun yeraltı radarı, güney enlemlerinde bile dev buzul yatakları buldu. Bu buzul yatakları su kaynağı olabilir.
H) OKSİJEN
Solunacak Hava Üretmek
Mars atmosferindeki karbondioksiti emip elektrolizle parçalayarak solunabilir oksijen üretilebilir. Böylece sınırlı su kaynakları hidrojen üretimi dışında kullanılmamış olur. Su metan gazı ihtiyacı kadar parçalanır, geri kalan oksijen karbondioksitten alınır. Karbon üretim malzemesi olarak kullanılır.
I) BESİN
Mars Turfanda Seraları
Çevrebilimciler Mars toprağında fosfor, azot, potasyum ve demir buldular. Bu da Mars’ta 14 tür sebze ve tahıl yetiştirilebileceğini gösteriyor ama ek ışık, gübre ve azot ile zenginleştirilmiş toprak ihtiyacı var.
J) KONAKLAMA
Lav Tüplerinde Yaşamak
Eski lavların akıntısından kalan lav tüpleri yeraltında yaşamak için toprağı kazma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Bu tüpleri dronlarla bulacağız. İnsanlardan önce dronlar Mars’ı keşfedecek. İlk yerleşimler mikrometeorlardan, soğuktan ve radyasyondan korunmak için yeraltında olacak. Ancak, turfanda seraları lamba ışığında yaşatmak gerekecek. Işık kaynağı olarak uygun dalga boyuna sahip ışık yayan ampüller kullanılabilir.
K) İLETİŞİM
Mars’ta telsizler, radyo antenleri ve uydu yayını kullanarak iletişim kurulabilir. Uydular lazer ışınlı geniş bant iletişimi de sağlayabilir.