ZİHİN GÜCÜ İLE DRONE KONTROLÜ İSTASYONU
Kumandalar, radyo denetleyicileri ve cep telefonları tarafından yönlendirilen tek insansız özerk araçlar (UAV’ler) hava fotoğrafçılığı ve güvenlik devriyeleri gibi çeşitli yararlı görevleri hali hazırda başarıyor. Fakat birden fazla uçağı kullanmak, birden fazla insani operatör gerektirir. Bu ise bir eşgüdüm problemi yaratır ancak insan beyni ara yüzlerini kullanan tek bir operatör, bir drone sürüsünü kontrol edebilir.
Beyin, bir komutu veya işlemi gerçekleştirirken beyindeki sinir hücreleri birbirleriyle elektrokimyasal etkileşimlerle haberleşmektedir ve bu etkileşimler elektroensefalogram (EEG) yöntemi ile takip edilerek beyin sinyali aktivitesi izlenebilmektedir. Zihinsel olarak bir duruma odaklanıldığında beynin odaklanma sinyallerinde artış görülmekte ve belirli bir frekansın üzerine çıktığında nesneler hareket ettirilebilmektedir. Beyin Bilgisayar Arayüzü kullanılarak farklı araçlarda olduğu gibi droneları da hareket ettirmek mümkündür.
Şimdilik erişebileceğiniz drone uygulamalarının bir kısmı:
ARAMA KURTARMA GÖREVLERİ
İnsanlar, arama ve kurtarma senaryolarında robot sürüsü ile iş birliği yapabilirler. Beyin-robot arabirimi, birçok robotun aynı anda kontrol edilmesine olanak tanır ve çok daha kısa sürede daha geniş alanlarda robot ekibinin yeteneğine katkı sağlar. Eğer denetleyici, video akışında daha yakından gözlemlenmesi gereken bir şey tespit ederse drone sürüleri o bölgeye yönlendirilebilir.
YANGIN SÖNDÜRME
Kızılötesi görüntüleme ekipmanı ile donatılmış bir drone sürüsü, orman yangınının geniş alanlardaki gerçek zamanlı yayılımını izlemek için kullanılabilir. Bu da itfaiyecilerin planlarını yeniden gözden geçirmelerini mümkün kılar. Drone kontrolörü üzerinden, rüzgâr yönünde bir değişiklik gibi hava koşullarında bildirilen değişiklikleri izleyebilir. Alevlerin yeni bir bölgeye sıçrayıp sıçramadığını tespit etmek için birçok alternatif strateji geliştirilebilir.
TARIMSAL ALANLARIN ANALİZİ
Toprak analizi ve sulama planlaması için topografya haritaları hazırlayan drone ekipleri, büyük tarım alanlarını denetleyecek ve analiz edebilecekler. Uçaklar, kameralarla donatılmasının yanı sıra, gerekli sulama ayarlarını ve ekin enfeksiyonlarını tespit etmek için tarayıcıların sensörlerini kullanacaklar. Bazı drone sistemleri hali hazırda ekin pülverizasyonu (ilaçlama) için kullanılmaktadır. Drone sürüleri bu tarz görevleri daha hızlı ve verimli bir şekilde başarabilirler.
EĞLENCE
Dronelar, eğlence alanına girdikçe “etkinlik amaçlı zihin kontrollü drone sürülerini” daha sık görmeye başlayacağız. Örneğin tek bir kişi, bir açık hava konserinde veya spor salonunda fotoğraf ve video çekimi yapan bir uçağın filosunu çalıştırabilecek. Jumbotron’da (geniş ekranlı etkinlik TV’si) sergilenmek üzere seyirci faaliyetlerini daraltabilecek. Örneğin; sanatçıların droneları merkezi bir bilgisayar tarafından kontrol edilirken (ve gösteri öncesinde çekildiğinde), daha renkli görüntüler ekrana yansıtılabilecek ya da seyircilere tişörtler veya CD’ler hediye bırakmak için tek bir insan tarafından yönetilebilecekler.
SİBER – FİZİKSEL GÖZETİM SİSTEMLERİ
Zihin-drone çalışmaları, insan sezgisini ve tecrübesini birden çok drone’un algılama yetenekleriyle birleştiren siber-fiziksel gözetim sistemlerinin oluşturulmasına izin veriyor. Bu, mevcut sistemlerden daha verimli ve daha doğru gözetim sistemlerinin kullanılmasını mümkün kılacak. Özellikle de maratonlar ve politik mitingler gibi güvenlik riski yüksek etkinlikler için tercih sebebi olacak.